Неко је оклеветао…

Најоклеветанији човек на свету је сигурно Марко Јуније Брут. Став о Бруту као „издајнику рода свога“ који је хтео да буде калиф уместо калифа је промовисао Шекспир и та се представа примила у народу. Једино Момчило Настасијевић лепо описује Брута као човека који се борио за Републику и сковао заверу да убије узурпатора, с тим да није могао тај посао да одради елегантно као Цицерон са Катилином. И данас, када се за некога каже да је Брут, не мислимо да је тај описан као заштитник републике, већ као највећи издајник.

У Србији је сличну судбину доживео Вук Бранковић, пре свега зато што је историју писао дворанин Лазаревића. Тако да данас не памтимо Бранковиће као једну од најоданијих породица цару Урошу, као једног од последњих великаша који је пружао отпор Турцима, већ (опет) као издајника.

У Русији, најоклеветанији човек је свакако кнез Патјомкин (познат и као Потемкин). Човек је од пусте земље, утрине, направио значајна достигнућа у Новој Русији. Па ипак, захваљујући непријатељима на двору Катарине Друге, и једном аустријском памфлетисти, овај се човек помиње готово искључиво у синтагми „Потемкинова села“.

Знате ли примере међу Немцима, Французима, Енглезима, Америма, Швеђанима? Претпостављам да их има, али их ја не знам.

Tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *