Не веруј јеврејима ни кад дарове носе

За викенд био у Тел Авиву, у истом хотелу као и прошле године. У то име, на кревету ме чекала кутија чоколада добродошлице, уз пропратно писмо (очекивали смо вас, добродошли кући и сл.).

Заплет настаје на ауродрому Бен Гурион. Пита жена из обезбеђења „јесте ли сами паковали торбу и да ли сте добили неки поклон?“ Рекох - сам паковао, дабио на поклон од хотела кутију чоколадица. Није се баш упалио аларм и појавило стотинак припадника специјалних снага, али су ми свакако залепили у пасош налепницу да сам високо ризичан (5 на скали од 1 до 6) поготово што сам између две посете Израелу био у Турској (о чему сам посебно питан), и упутише ме на рендген проверу торбе.

Ок, пустили су ме да изађем из земље, са све чоколадом (фина чоколада). Видећемо да ли ће да ме пусте и да уђем следећи пут.

У исто време на другом месту…

У стриповима које смо читали као клинци, релативно често се појављивао текст „у исто време, на другом месту...“ где се дешава заплет који главни јунак не види. Рецимо да смо главни јунаци ми. Читај даље

Босанац у Јасеновцу

Седим тако на неурологији (или лежим, или шетам и штагод), осећам се добро, резултати кажу да сам добро, скенирали су ми и главу (и нису нашли ништа), решавам судоку и укрштене речи... Око мене људи леже у пеленама, једна жена јауче на сав глас и дању и ноћу, и сећам се босанца у Јасеновцу:

„Стојимо ми тако у реду пред неком јамом, а поред један са металном штанглом звекне сваког у главу и овај упадне у јаму. Стигô ја на ред, звекне ме онај у главу - ништа. Звекне ме поново - ништа. Распитди ме из све снаге - пуче она штангла, морали да траже другу. А ја гледам, направио се ред иза мене, људи стоје, гледају ме, жив ме блам поједе...“

Преле

Једна жена има диплопију због које не може да процени удаљеност до објеката. Каже „ма возим ја и бицикл, само морам да жмурим на једно око, али носим тамне наочаре да ме људи не виде шта радим. Али ставићу повез преко једног ока, није проблем“.

40 Incorrectly Used Words That Can Make You Look Dumb

У поплави нових речи које људи користе да би звучали паметно (више себи самима него саговорнику, но ајт - то је ипак друга прича), долази до погрешне употребе тих речи. Једна бивша колегиница (директорка свог дела Велефарма) је, желећи да пита да ли су студенти којима смо држали час били активни, питала (сва важна) јесу ли били „проактивни“ (тј. да ли су деловали превентивно). Зато ми је текст на који сам наишао и запао за око.

Читај даље

Gangbang rape демократија

У Србији се демократија често погрешно интерпретира као „воља већине“. У том смислу, врхунац демократије би био gangbang rape: када двојица силују жену, тај догађај има „тричавих“ 67% подршке, међутим, ако је силују четворица, подршка вртоглаво расте на 80%! (Добро, после се лагано асимптотски приближава 100%.)

Читај даље

Pismo sa Ostrva pred referendum

Gost autor: Ana Černok

Ovih dana Škotska je u žiži medisjke pažnje. A gde je bila pre toga? Negde daleko, razdragana i razbaškarena po idiličnom pobrđu ucrtanom u naša sećanja scenama iz kultnih filmova o vatrenim Highlenderima. U iščekivanju rezultata skorašnjeg referenduma podstaknute su diskusije, izazivana zabrinutost. Ovo je moj mali doprinos tome.
Читај даље

Научни метод, псеудонаука и патолошка наука

Када некоме неку теорију (хомеопатију, шупљу земљу, астрологију, магнетотерапију, Срби народ најстарији, парапсихолошке појаве, креационизам) прогласите за будалаштину, чини ми се да су две класе одговора најчешће: „па и еволуција / општа релативност / квантна механика/... је само теорија“ и „А како ти то знаш? Јеси ли ти видео кад су диносауруси ходали Земљом / био велики прасак / настао Сунчев систем...“ Истина је да нико од нас није стручњак и у физици, и у биологији, и у медицини, и у археологији, астрономији и свим другим научним областима које нападају шарлатани. Али је довољно разумети научни метод да би се раздвојила наука од псеудонауке.
Читај даље