Не могу да се уздржим

а и нећу. Мада, нећу сад да га блатим, а имало би се шта рећи. Нећу, док не набавим његову књигу „Да нам буду јаснија нека питања наше вере“, мада су и одломци које сам пронашао на нету довољно интригантни. Али се има штошта рећи на рачун општег лицемерја које нас преплављује данас, а у коме ћемо се давити наредна три дана. Лицемерје које, како рече неко данас, је могуће упоредити само са оним након смрти његове светости, маршала Тита.

Прво, чујемо са свих страна „Павле је био живи светац“. Супер. Према премисама његове вере, ваљда ће отићи у рај. Постоји трач да је тамо боље него овде. Па зашто су онда они лекари са ВМА толико поносни што човеку нису дали да оде на боље место већ 2 године? Где ће им душа?

У Герману је Слобица имао солидну подршку. Вероватно му је доста значило ко ће га наследити, па ипак није имао муда да оде на седницу синода након Германове смрти. А шта бисмо рекли да је Коштица изјавио „редовно се консултујем са поповима, а и идем на њихове састанке“? Па ми га и без тога оптужујемо за клерикализам. А онда дође Сморис и мртав 'ладан рече „ја сам се са њим консултовао о свим важнијим државним питањима“ а онда још и оде на седницу синода. А шта је са „секуларном државом“? Па ми се сви смејемо западним политичарима који се консултују са нумеролозима и звездочатцима око државничких одлука, а овај наш не само да се консултује са једним од њих, него управо са оним са којим му Устав нарочито забрањује консултације. Да не говоримо о томе да је Павле био болестан већ 2 године. Да ли Сморис није донео ниједну значајну одлуку током ове две године, или је малтретирао болесног човека. Да ли га је малтретирао само кад је време за посете у ВМА или кад год је хтео? Можда га је толико сморио да је мучени човек тражио да га ослободе дужности патријарха (а остали су знали колико Сморис смара па намерно нису хтели да разреше Павла)?

Дадоше му три дана. Нисам сигуран да знам чиме их је заслужио. Такође, питам се, да ли је то увреда за нас атеисте или припаднике других вера.

ПС.
Може бити да сам увредио нечије политичко-верска осећања. Али све ово много више вређа здрав разум.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *