Мало мере

Опет фармацеути на тапету

С разлогом. Мада се Српско лекарско друштво огласило старом флоскулом „свако је невин док се не докаже супротно“, чињеница да неко има Верту мобилни телефон од ~100 000 €, говори довољно. Уз плату коју прима, поносни власник овог лучета са џојстиком од дијаманта и типкама за бројеве од рубина морао би да уштеди 5 својих годишњих плата, а да га за то време издржава нпр. жена. Проблем продавања вискија, познат од давнина, остаје отворен и тешко га је доказати.

Али колико неко мора да изгуби меру да би себи купио (или примио као поклон) телефонче од 100 хиљадарки, које притом није ни 3Г, а врхунац технологије му је примопредаја ММС-а? О чему размишља док седи у кафани или иде градом и јавља се на телефон чије је кућиште од белог или жутог злата или платине (у зависности од жеље купца). Па овде људе убијају и за много мање.

На страну питање – шта очекује да се деси њему или његовој породици када за читаву причу сазна неки мученик чије је дете умрло на Институту. А таквих је довољно да је математичко очекивање да је бар један довољно луд да нешто предузме.

Хоћемо ли образоване лекаре или не?

Наравно, наши медији такође немају мере (као ни Ивица и Марица, којима је све ово потребно као политичка или професионална промоција). Одмах се потеже питање финансирања конгреса, плаћања котизација, све до летовања. И то како у време највећег светског конгреса кардиолога у Клиничком центру Србије није било ни једног ко би лечио људе.
Решење је, вероватно, забранити конгресе или забранити људима да на конгресе иду. Или доводити као предаваче неке анонимусе, тако да и плате предавача и котизације за конгрес буду много ниже. Хајде да забранимо континуирану едукацију, укинемо лиценце и онда неће бити проблема - увек ће у КЦС бити довољно кардиолога, али о дијагностичким и терапијским методама писаће у Аналима историје медицине, или ће се неки афрички врачеви хвалити како се бар у једној европској земљи користе методе старије од њихових.

Учинити злочин неисплативим

Решење? За стручне скупове је лако - нека судови и тужилаштво раде свој посао, а ако је неко ухваћен на стручном скупу на плажи са тросисим курвештијама са Еротикона 6, следи му трајно одузимање лиценце.

У Америци стално говоре „злочин се не исплати“. Када је пре пет година Фајзер ухваћен у незаконитом рекламирању лека (рекламирање за индикацију за коју није регистрован код ФДА), морао је да плати 430 милиона долара. Није им било довољно, па су поново урадили исто и почетком ове године су се нагодили са америчким министарством правосуђа, признали кривицу и платили 2,3 милијарде казне. Акценат је на „признали кривицу“. То значи да свако ко је добио лек за некоректну индикацију може да их тужи и тражи одштету за себе.

Ми коначно имамо закон по коме може да се одузме имовина стечена криминалом. Међутим, ако буде страдао само појединац, па се све сведе на пленидбу мобилних телефона (добро, и станова, али су они ипак јефтинији), а Рошу и Астра-Зенеки остане довољно профита да овима може да плати адвоката, или издржава им породице док су у затвору, то ће бити само сигнал другим лекарима (и фармацеутским кућама) да се злочин на крају ипак исплати.

Како је изгледала структура нагодбе коју је платио Фајзер: 1,195 милијарди долара кривичне казне, милијарду долара за кршење Закона о лажним тврдњама и 105 милиона долара заплене нелегално стеченог профита. Уз, наравно, одговарајућу казну да докторе који су примали мито, попут одузимања лиценце. А не као код нас - тровачи деце, сви корумпирани јер иду на конгресе, а од казне нема ни динара држави, ни динара оштећеним пацијентима. Такорећи, вуци (МУП и медији) сити, и овце (паре од нелегално стеченог профита) на броју (= појео вук чобанина).

Tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *