Вакцина против грипа Х1Н1

Сведоци смо врло различитих мишљења о квалитету, ефикасности и безбедности вакцина против грипа, како у Србији, тако и у свету. Скепса је очекивана (и корисна), али је све више оних чија се аргументација своди на класичне теорије завере. Ја сам лично био скептик на почетку коришћења вакцине, бојећи се пре свега могућности да вакцине нису довољно тестиране пре стављања у промет. Од тада је прошло пар месеци, и какви су резултати?

Европска агенција за лекове (ЕМЕА) објављује редовне извештаје за вакцине које је регистровала, и резултати су до сада прилично позитивни. Наиме, од 8,5 милиона вакцинисаних, нежељена дејства су се појавила код око 3300 пацијената (што је један случај у 2500). Овакав однос је више него задовољавајући, имајући у виду да већина „стандардних“ лекова (аналгетици, антибиотици) имају много чешће нежељене ефекте, али и имајући у виду да око 900 случајева отпада на тзв. локалне реакције – оток, црвенило и бол на месту примене. Нешто мање случајева је пријављено за сметње у пробави, а друга, озбиљнија нежељена дејства су јако ретка.

Кина тренутно спроводи најмасовнију вакцинацију, и за сад имају пријављена 2 смртна исхода: један је последица алергијске реакције на вакцину, док је други последица срчаног удара и није повезан са самом вакцинацијом.

Тако да, ако спадате у ризичну категорију, нисте алергични на јаја, перје и сл., немате разлога да се плашите вакцинације. А ако крене нови талас епидемије, онда би требало да се сви вакцинишемо, без обзира на категорију ризика којој припадамо.

П.С.

Нико не покушава да нам путем вакцине угради чип којим ће нас пратити – сувише је неисплативо имајући у виду сва остала средства која сами плаћамо и носимо са собом, од кредитних картица до мобилних телефона

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *